Elk bedrijf kan te maken krijgen met milieuschade

Schadelijke stoffen kunnen door een ongeval, een fout of brand in het milieu terechtkomen en schade toebrengen aan bodem, water en natuur. Als uw bedrijf milieuschade veroorzaakt bent u verantwoordelijk voor opruimingskosten of saneringskosten. Daarnaast kunt u aansprakelijk gesteld worden voor schade aan zaken.

Beheersing van milieuverontreiniging; man in pak met masker neemt monster af van een ton in de natuur
Nieuws
Datum: 21-10-2024

Elk bedrijf dat met milieugevaarlijke of -belastende stoffen werkt, kan milieuschade veroorzaken. Maar dat geldt ook voor bedrijven waar na een brand schadelijke deeltjes ontsnappen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als het bedrijf daken heeft waar asbest in verwerkt zit of waar zonnepanelen op gemonteerd zijn. Er ontstaan dan na een brand deeltjes die door de wind worden meegevoerd en nog kilometers verderop terecht kunnen komen.

Schade aan mens en dier

Het bedrijf dat milieuverontreiniging veroorzaakt heeft, is er verantwoordelijk voor om die op te ruimen. Soms kan dat handmatig. Maar het kan ook zijn dat er schadelijke stoffen of deeltjes in het water of in de bodem terechtkomen. In dat geval kan de gemeente of de provincie eisen dat de boel gesaneerd wordt. De kosten lopen dan zeer hoog op. En misschien is opruimen of saneren zelfs niet genoeg. Want er kan ook schade ontstaan zijn aan mensen, dieren of gewassen. Besmetting met schadelijke stoffen kan kanker tot gevolg hebben. En grazende dieren kunnen zonnepanelendeeltjes opeten en daardoor darm- of maagbloedingen krijgen. Een oogst kan door de verontreiniging afgekeurd worden.

Aansprakelijk of niet?

Als de schade door uw bedrijf veroorzaakt is, kunt u daarvoor aansprakelijk gesteld worden. Heeft u een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)? Dan is aansprakelijkheid alleen afgedekt als er sprake is van zaak- of letselschade veroorzaakt door verwijtbaar handelen. Ontstond er bijvoorbeeld brand door een blikseminslag, dan is dat u niet te verwijten. En als er letsel is veroorzaakt en geen vee of gewassen beschadigd zijn, is er geen zaakschade.

Zelf getroffen door milieuschade

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat de milieuschade veroorzaakt wordt door een bedrijf in uw omgeving en dat u daardoor getroffen wordt. Misschien heeft u directe schade, maar het kan ook zijn dat u uw bedrijf een tijd moet sluiten. In dat geval lijdt u bedrijfsschade omdat u omzet mist terwijl uw kosten doorlopen. Al met al ziet u dat milieuschade complex kan zijn en dat u met uiteenlopende kosten geconfronteerd kunt worden. Van opruimingskosten tot saneringskosten en van aansprakelijkheidsclaims tot bedrijfsschade.

Hoe kunt u zich verzekeren?

Wij nodigen u uit om de risico’s van milieuschade met ons te bespreken. Wij adviseren u dan over de verzekeringen die in uw situatie relevant zijn.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Noodnummer buiten kantoortijden